Фитнес и спорт
Видяна: 1218
Фитнес и спорт
10 ползи от аеробните упражнения

Всеизвестен факт е, че заседналият начин на живот води до много негативни последици. Какви тогава са ползите от аеробните упражнения за организма? Подбрахме топ десет причини, които ще ви мотивират да започнете да се грижите повече за себе си.

Каква е разликата между аеробните и анаеробните упражнения? Анаеробното упражнение представлява високо интензивно натоварване, при което не се наблюдава навлизането на осезаем приток на кислород към мускулите (такива са вдигането на тежести, спринт). Всяко физическо упражнение, което ускорява сърдечният ритъм и дишането до степен, в която това позволява да издържите на натоварването повече от една минута, се нарича аеробно.

Един от основните плюсове е, че когато човек е физически активен, става по-продуктивнен и по-концентриран. Но ако и това не е достатъчно мотивиращо, вижте останалите ползи от аеробните тренировки за тялото:

1. Увеличават силата и издържливостта. Сърцето започва да изпомпва повече кръв с всеки удар, което повишава издържливостта на по-големи физически натоварвания.

2. Упражненията намаляват стреса. Тайната се дължи на повишеното производство на ендорфини, които карат човек да се чувства по-щастлив и същевременно регулират хормоните на стреса.

3. Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Редовните упражнения редуцират телесните мазнини и водят до понижаване на кръвното налягане. Всеизвестен факт е, че заседналият начин на живот е една от водещите причини за много заболявания.

4. Укрепват имунната система. Може да се каже, че те всъщност повишават устойчивостта на организма към стреса и заболяванията.

5. Укрепват костно-мускулната система и намаляват загубата на костна тъкан. Това важи както за възрастните, така и за децата. Физически активните деца имат по-голяма костна плътност от тези, които не спортуват.

6. Намаляват апетита. Противно на очакванията, редица проучвания доказват, че умерените тренировки потискат апетита.

7. Увеличават броя на калориите, които изгаряте. Това води до загуба на тегло.

8. Укрепват сърцето и белите дробовe.

9. Понижават риска от рак на гърдата. Проучванията показват, че жените, които се занимават с физически упражнения най-малко три пъти седмично, са с по-малък риск за развитие на това заболяване.

10. Понижават кръвното налягане и намаляват нивата на „лошия“ холестерол в кръвта

Източник: www.higherfitness.com