Фитнес и спорт
Видяна: 14170
Фитнес и спорт
8 причини да плуваме

Всеки вид спорт е по-добър от никой, но плуването доказано е един от най-добрите. Вижте защо е разумно да прекарвате повече време във водата:

1. Помага за редуциране на теглото

Едва ли този факт е тайна за някого. 30 минути плуване стил бруст изгаря около 370 калории, което нарежда водния спорт преди ходенето, карането на колело и дори тичането.

2. Намаля нивото на стреса и повишава самочувствието

Според проучване, направено от Speedo сред 4000 плувци, 74% се съгласяват, че плуването им помага да се освободят от стреса и напрежението, 68% казват, че водата им помага да се чувстват по-добре, а 70% са психически освежени след плуване.

3. Повишава настроението

Според друго проучване, плувците, без значение тяхното ниво, са по-малко склонни към развиване на депресия, гняв, напрежение и чувство на объркване. Това показва, че не е необходимо да сте про, защото дори начинаещите отделят същото количество от хормона серотонин и се чувстват щастливи от това, което правят.

4. Укрепва мускулатурата

Съпротивлението на водата може да бъде 44 пъти по-голямо от това на въздуха, което означава, че ни траябват повече усилия, за да се движим в нея. Това прави плуването еквивалентно на тренировка с тежести, с разликата, че не ви е нужно скъпо оборудване.

5. Предпазва ставите

Под вода носим само 10 % от теглото си, поради плавателността на водата. С по-голяма лекота на движението и по-малко натоварване на костите, ставите и мускулите, басейнът носи по-нисък риск от нараняване на ставите и костите, отколкото много други форми на упражнения.

6. Подобрява съня

При хора, практикуващи водни спортове, вероятността да се радват на добър сън е два пъти по-голяма. Това показва анкета на National Sleep Foundation. Плувците най-рядко докладват за проблеми като безсъние, трудно заспиване или събуждане твърде рано сутрин.

7. Понижава риска от заболявания

Плуването не само е полезно за сърцето и чудесна форма на сърдечно-съдово упражнение, но също така благоприятства нивото на кръвната захар, понижава високото кръвно налягане и намаля нивата на лошия холестерол в кръвта. Така че редовното плуване намалява вероятността от заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

8. Контролира телесната температура

Няма опасност тялото ви да прегрее или пък да се потите обилно докато плувате, тъй като водата около вас е естествен терморегулатор и се грижи за това да ви охлажда и да поддържа нивото на телесната ви температура в естествена норма.