Любопитно
Видяна: 1222
Любопитно
9 странни неща, които се считат за привлекателни в различните страни

Всеки човек има различни възприятия за физическата красота. В някои страни, където едно е идеал за красота, се оказва съществен недостатък в други. Както и обратното. Привлекателността е нещо субективно - това, което се харесва на едни може да е грозно за други.

В някои кътчета по света определени физически дефекти могат да се окажат особено привлекателни.

Иран – бинтове след хирургия

В Иран се извършват най-много операции на нос в света. Да си направиш ринопластика е символ на висок социален статус и затова иранките се разхождат с гордост с бинтовете след хирургия.

Япония – криви зъби

В страната на изгряващото слънце на мода са кривите зъби. Някои салони дори продават изкуствени криви зъби, които струват над 400 долара.

Таджикистан – една вежда

В някои области на Таджикистан жените с „една вежда“ се възприемат за изключително красиви. Много често се налага дамите да нанасят грим между двете вежди, за да ги съединят. Според местните това е индикатор за добър живот.

Нова Гвинея – белези

Жителите на Нова Гвинея рисуват по телата си различни „артистични“ белези. Мъжете ги получават по време на специална посвещаваща церемония.

Китай, Тайланд – бяла кожа

В много азиатски страни бледата кожа е издигната в култ. Индустрията, предлагаща мазила за избелване, генерира милиарди долари оборот, въпреки че много от продуктите водят до здравословни проблеми.

Племето Мурси – разтегнати устни

Жените от това племе в Етиопия разтягат долните си устни с помощта на специални дискове. Колкото по-голям е дискът, толкова по-висок е социалният статут на дамата и съответно – на зестрата, която ще получи преди брака си.

Съществуват две теории за тази странна традиция. От една страна местните вярват, че злите духове могат да влязат през устата на човека. Затова те използват тези дискове, за да ги спрат. Според друго вярвяне мурси са започнали да правят това, за да попречат на чужди нашественици да взимат жените им в робство.

Южна Корея – лице с формата на сърце

В Южна Корея пластичната хирургия е широкоразпространена. Тук тя се възприема за нещо нормално. Като основен белег за красота се възприема лицето с формата на сърце. За да го получат, много корейци са склонни да изтърпят редица комплексни операции. Някои от тях са свързани със счупване на костите в челюстта на три места, отстраняване на централната и слепването на останалите две, за да се оформи по заострена брадичка. След това ъглите на брадичката се заоблят. Дълго време човек не може да яде твърда храна след подобна манипулация.

Народът фула – високо чело

Най-важната физическа характеристика за една жена от това африканско племе е високото чело. Налага се дори някои от тях да премахват части от косата си, за да създадат илюзията за подобно нещо.

Племето Каян – дълъг врат

По-познати като "дълговратите", Каян са туземен народ, бежанци от Мианмар, които живеят в севеверозападен Тайланд. Жените там носят месингови пръстени около вратовете си. Местните смятат, че колкото по-издължена е шията, толкова по-красив е човек.mСпоред легендите тези пръстени предпазват жените каян от тигри.