Здраве
Видяна: 2644
Здраве
Грешките, които допускаме при къпане

Оказва се, че голям процент от хората допускат различни грешки при къпане. Някои от тях могат да доведат до неприятни последици за здравето. Кои са навиците, които трябва да променим при ежедневното вземане на душ?

Продължителното къпане предразполага към появата на различни проблеми. Кожата става по-суха и раздразнителна. Затова специалисти препоръчват да прекарваме не повече от 10 минути под душа.

Прекалено горещата вода пък отмива всички кожни мазнини и може да доведе до неприятно лющене, обриви и възпаления.

Гъбите за баня са истински развъдник на бактерии. Ако все пак не може да се откажете от използването им, е добре да ги сменяте на около 2 месеца. Препоръчително е гъбата да се оставя да изсъхне на сухо място.

Измиването на косата с гореща вода също е вредно. Прекалено високата температура влияе зле на фоликулите. Тя също активизира мастните жлези и косата започва да се омазнява по-бързо. Усиленото търкане на скапла също увеличава секрецията на мастните жлези.

Не използвайте прекалено агресивни продукти за кожата и косата. Избирайте по-щадящи душ гелове, шампоани и сапуни.

След баня попивайте тялото си със суха кърпа, като го оставите леко влажно. Твърде усърдното триене с кърпа също не е полезно. После се намажете с подходящ крем, за да бъде кожата здрава, гладка и подхранена.