Любопитно
Видяна: 9403
Любопитно
Идеи за боядисване на красиви великденски яйца

Традициите повеляват яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. Този обичай носи радост на цялото семейство и е чудесен повод да развихрите въображението си.

Съществуват много техники за украсяването на яйцата. Ние подбрахме някои от най-креативните:

Украсяване с дантела

Основно идеята се състои в отпечатване на десена върху яйцето. Може да използвате стара дантелена дреха, а в случай, че не разполагате с такава, да си закупите от магазин за платове.

Свареното яйце увивате в плата и завързвате стегнато. След това потапяте в цвят и изваждате след около 10 минути. Оставяте да се отцеди и да изсъхне и едва тогава премахвате парчето плат.

Омбре яйца

Модата завладя не само косите и ноктите, но вече има приложение и при великденската украса. Необходима ви е само боя за яйца, разтворена в по-дълбок съд и с добавена 1 с.л. оцет. Отначало потопете само ¼ от яйцето и постепенно добавяйте вода към боята, за да се разреди и да получите по-блед цвят. Потапяйте поетапно до постигане на желания ефект.

Украса с растения

Върху сварените и все още небоядисани яйца може да поставите листо от здравец, детелина и пр. Стегнете яйцата в чорапогащник и потопете в боята. Премахнете чорапогащника след като яйцата са се изцедили. Полирайте ги след като изсъхнат.

Декупаж със салфетки

Декупажът се извършва с помощта на цветни салфетки, като от тях могат да се изрежат различни елементи. Препоръчително е да използвате бели яйца, за да се открояват по-добре мотивите. Залепят се върху сварените и изстинали яйца с помощта на белтък и четка, а след това се оставят да изсъхнат добре за няколко часа.

Балончета за опаковане

Освен за предпазване от счупване, найлонът с балончета може да свърши чудесна работа и за украсяването на великденските яйца. Минете с четка с боя върху самите балончета, а след това плъзнете яйцето отгоре. Ще се получат красиви симетрични точки. Може да експериментирате с различни цветове.

Линии с цветно тиксо

Изберете няколко вида цветно тиксо, като препоричително е цветовете да бъдат неонови, за да се открояват по-добре. С помощта на линия и молив отрежете много тънки линии и облепете яйцата с тях. Разположението на лентите зависи от вашето собствено въображение.