Любопитно
Видяна: 2224
Любопитно
Как да накараме детето да ни слуша в 10 стъпки

Не можете и не можете да накарате детето да ви слуша? Хабите излишни нерви в безкрайно увещаване да си прибере играчките или да си изяде обяда? Това са едни от най-често срещаните проблеми на днешните родители, а тайната за решаването им ще откриете в следващите съвети. Уверяваме ви, ще останете изненадани как желаният резултат може да бъде постигнат без мъмрене, подкупване и заплахи, а чрез простия подбор на правилните думи:

1. Избягвайте думата „не“. Прекалено много са хората, които залитат в посока негативно говорене, което бързо се превръща в заяждане. Негативни фрази като: „Недей да правиш това!“ или „Колко пъти ти казах да не пипаш там!“ са контрапродуктивни по простата причина, че и малките, и големите не обичаме да ни се казва какво да правим. Вместо това, използвайте позитивни предложения като: „Нека да почистим стаята и да сложим всички играчки по местата им.“

2. Създайте илюзията за избор. Наличието на избор пред децата е в пъти по-сполучлив и привлекателен вариант да ги накараме да свършат това, което искаме, от обикновеното настояване. Например, оправянето сутрин рано за училище може да бъде превърнато в „детска игра“ с въпроса: „Коя блузка предпочиташ – синята или бялата?“. Що се отнася до придирчивите мъници, бихте могли да ги убедите лесно да похапнат зеленчуци с този лесен трик: „Кое ще опиташ първо – граха или морковите?“.

3. Използвайте думата „когато“. Тя има магично значение за малчуганите, посаждайки у тях приятно очакване и увереност, че нещо хубаво предстои да се случи. С изречение като: „Когато си напишеш домашното, ще погледаме телевизия преди лягане“, бихте постигнали невероятен успех, за разлика от заплашителното „ако…“.

4. Опитайте да създадете връзка между вас и детето със силата на думите. Изразът „като теб“ носи скрита енергия и е способен да „подхлъзне“ детето в разговор, като създаде хармония помежду ви. Например, обяснявайки му нещо, можете да направите следното сравнение: „Аз, също като теб…“ или „и двамата знаем, че…“. Това ще подхрани самочувствието му, а от друга страна ще го подтикне към споделяне на вашата гледна точка.

5. Кажете „Благодаря!“ още преди детето да направи исканото от вас. Съвсем естествено, децата искат да угодят на родителите си и да ги накарат да се гордеят с тях. Така че благодарете им преди да са изпълнили заръката ви и те ще се почувстват длъжни да го направят.

6. Използвайте думата „защото“. Може би ви изглежда лишено от всякаква логика, но да обясните на детето си защо искате да направи нещо конкретно, ще бъде много полезен и градивен елемент от неговото възпитание. Впрочем, така е и с големите. Ако обясним защо ни трябва точно тази услуга, много по-вероятно е да я получим в действителност.

7. Започвайте изреченията с фрази като „помисли за това“ или „чуй нещо“ и ще се убедите в силата на този привличащ вниманието на децата трик.

8. Покажете положителната страна на нещата, когато детето ви се оплаква. Всички знаем как децата обичат да се оплакват. Можем да ги накараме да престанат като ги насочим мисълта им в посока разрешаване на проблема. Например, ако детето ви се оплаква от жегите, попитайте го дали предпочита да отворите прозореца или да му съблечете якето. Тези методи вместо да водят до задълбочаване на проблема, провокират децата да измислят начин за изход от него.

9. Задавайте въпроси. Експериментирайте, като превърнете мрънкането на малките палавници в логичен въпрос. Например, ако детето се оплаква от учителката си по литература, можете да го попитате дали е нетърпеливо да се запознае с новия си учител догодина.

10. Спрете да използвате думата „не може“. Тя изключва възможността за успех, а идеята е точно противоположна: да покажем на децата какво могат, а не това, което не умеят или не трябва да правят. Ако детето е изправено пред трудна математическа задача и „не може“ да я реши, поощрете го с: „Просто още не си измислил как да се справиш с нея. Ще успееш!“.