Здраве
Видяна: 635
Здраве
Как да отслабнем безопасно - 2 част

В първата част обяснихме, че за да загубите килограми, трябва да накарате тялото да използва натрупания излишък енергия под формата на мазнини. Най-ефективните начини това да се случи е като редуцирате количеството на приетите калории и увеличите физическата активност. Какво още препоръчват специалистите, за да отслабнем безопасно?

Редуциране на калории

При наднормено тегло не може да продължите с текущите си хранителни навици, ако искате да постигнете по-бързо отслабване. Има шанс да понижите теглото си, но много по-трудно ще започнете да горите мазнини, ако продължите да приемате голям брой калории или в менюто ви присъстват основно сладки и тестени изделия, безалкохолни напитки и алкохол.

Това не значи, че трябва напълно да изключите любимите си храни, дори те да са нездравословни. Достатъчно би било в основата на менюто ви да са непреработени и здравословни храни. Тази стъпка натурално ще ограничи приема на нездравословните и калорични варианти.

Когато става дума за отслабване, може да накарате тялото да използва съхранените запаси под формата на мазнини, като правите по-здравословни избори при всяка възможност. Консумирането на 300 до 500 калории по-малко от това, което сте свикнали на ден ще доведе до загуба на ~ 2 килограма на 2 седмици. Това е реалистична и здравословна цел.

За някои може да звучи като прекалено бавен процес, но когато към диетата прибавите и физически упражнения, давате шанс на тялото си да изгради и запази определено количество мускулна маса. С такъв подход, дори 5 загубени килограма мазнини, може да изглеждат като 15 или дори повече. Сами прецените чрез следните изображения:

Ето някои предложения, с които да редуцирате приема на калории без да се налага да променяте значително диетата си.

- Заменете газирани напитки и плодови сокове с вода и натурален чай;

- Заменете количество захар и мед със стевия и канела;

- Заменете чипс и снакс със зеленчуци и плодове, оризовки, нискомаслено мляко или протеин на прах;

- Заменете бира и калорични коктейли с чаша червено вино;

- Заменете мюсли и зърнени миксове с овесени ядки;

- Включете към всички хранения порция зеленчуци;

Прилагането на малка част от изброените съвети ще редуцира приема ви на калории и в същото време ще повлияе положително на здравето. Опитайте се да планирате храненията. Често допускана грешка е да се пропуска определено хранене (обикновено закуска), за да се редуцират приетите калории за деня. Този метод доказано не работи, тъй като по-късно през деня пропуснатото се компенсира, като дори се приемат повече калории от предварително предвиденото. Непостоянните хранения може да забавят метаболизма, което да е още една пречка при отслабване.


Водене на дневник

Ако мислите, че нещо не е наред с вашата диета, опитайте да водите дневник, в който да записвате абсолютно всичко, което консумирате. В края на седмицата, прегледайте цялата информация за пропуски или повтарящ се проблем. Внимавайте с преработените храни, алкохола, заведенията за бързо хранене, пържени и силно овкусени храни, тежки сосове и др. Ако диетата ви в голямата си част изглежда здравословна, тогава обърнете внимание и на порциите си.

Постоянство и упоритост

Може да отнеме седмица или две, преди да забележите някакви промени. Затова е важно да се придържате към предварително съставен план или към по-голямата част от съветите в статията. След около месец може да очаквате и хората около вас да забележат промяната ви, както и някои от дрехите, които доскоро не сте могли да носите, да са ви по мярка.

Запазването на мотивация е един от най-трудните аспекти, когато се следва диета. Нормално е да има дни или дори седмици, в които не всичко да върви по план. В такъв момент може да прегледате вашия дневник и бележки за грешки. Да помислите дали може да увеличите физическата си активност или пък да редуцирате допълнително калориите си.


Отслабването и ползите за здравето

Проучвания показват, че жени с наднормено тегло, които успяват да свалят между 5 и 10 килограма, редуцират риска от развитие на диабет наполовина. При мъжете рискът от сърдечни проблеми значително намалява. Нормално е с годините да се покачи и личното тегло. Няколко килограма не са проблем, но хора, които са повишили стойностите си с над 10-15 килограма, в сравнение с теглото си като 18-годишни, увеличават значително риска от здравословни проблеми. Чрез поддържане на килограмите си в здравословни граници, значително намалявате рисковете да бъдете обезпокоявани от заболявания на по-късен етап.


Източник: www.stanimirmihov.com