Здраве
Видяна: 1104
Здраве
Как да се грижим за кожата около очите

Кожата около очите е много нежна и чувствителна, затова изисква повече внимание и специални грижи. Тя е от 6 до 10 пъти по-тънка от кожата на лицето и това я прави много по-чувствителна към факторите на околната среда.

Стареенето на кожата е необратим процес, а именно в тази област обикновено проличават първите признаци на около 25-30 години. Стресът, недоспиването и неправилното хранене също оказват неблагоприятно влияние.

Освен употребата на козметични продукти, е добре да следвате няколко основни правила:

Почиствайте старателно лицето – никога не си лягайте с грим. Можете да използвате мизеларна вода, тоник или тоалетно мляко. Не забравяйте, че всякакви агресивни действия могат да наранят деликатната кожа. Почиствайте с леки кръгообразни движения.

Не използвайте козметика за лице върху кожата около очите – продуктите за околоочния контур са с по-лека консистенция от тези за лицето. Избирайте козметика, съобразена с възрастта – препоръчва се жените до 25 години да употребяват тонизиращи и овлажняващи продукти; на възраст над 25 – подхранващи, а жените над 40 е добре да избират антиейджинг козметика и такава с лифтинг ефект.

Нанасяйте продуктите за околоочна грижа с върха на средния или безименния пръст, защото те са с по-слаба чувствителност от тази на показалеца и е по-малко вероятно да наранят кожата. Внимавайте да не приближавате много миглите.

Използвайте слънцезащитен крем. Не чакайте да дойде лятото, добре е да сте защитени всеки сезон. В най-горещите и слънчеви дни задължително носете слънчеви очила с UV защита.

Поддържайте организма хидратиран – водата е от съществено значение за еластичността на кожата.

Старайте се да консумирате повече полезни храни – ядки, зеленчуци, плодове.

Намалете вредните навици като тютюнопушене и алкохол. Никотинът свива кръвоносните съдове, особено под очите. Това затруднява процеса на абсорбирането на необходимите хранителни вещества и ускорява разграждането на колагена. Алкохолът дехидратира кожата.

Масажирайте кожата около очите – 5 минути на ден са напълно достатъчни са ефективен релаксиращ масаж. Той подобрява кръвообращението в тази област и премахва умората. Може да го правите вечер, след почистване на кожата.

Отделяйте 10 минути на ден, за да се погрижите за тази зона. Ако следвате тези съвети и използвате подходящите козметични продукти, кожата около очите ще изглежда млада и свежа максимално дълго време.