Фитнес и спорт
Видяна: 1021
Фитнес и спорт
Как да се мотивираме да спортуваме

Лятото наближава, а заедно с това намалява времето да изпълним задължителното новогодишно обещание за секси тяло на плажа. Време е за редовни упражнения, по-лека храна и силна мотивация. За съжаление в забързаното ежедневие трудно успяваме да вместим и тренировките. Но най-голямата пречка за това сме самите ние и липсата на желание. Списъкът с оправдания е безкрайно дълъг и често взема превес над мотивацията - "прекалено изморен съм", "ще наваксам утре", "има време до лятото", "ще започна от понеделник", "вече е твърде късно да започвам да спортувам".

Истината е, че времето няма да започне да ни стига и никога не е твърде късно да започнем. Ще ви запознаем с няколко начина, които ще ви помогнат да върнете мотивацията си и да изпълните целите, които сте си поставили:

1. Записвайте си как се чувствате след всяка тренировка

Това ще ви припомня колко добре всъщност се чувствате след посещение на фитнеса или бягане в парка и ще ви помогне да намерите сили да го направите отново.

2. Припомняйте си защо сте започнали

Спомнете си какво е чувството да се опитвате да облечете някоя страхотна дреха, която обаче ви стои ужасно заради излишните килограми. Спомнете си също какво е чувството да виждаш промяната и да усещаш как се справяш все по-добре.

3. Започнете групови упражнения

Спортуването заедно с други хора ще ви мотивира. Щом те могат, значи и вие можете. Техните успехи ще ви накарат да се замислите дали наистина е толкова трудно. Енергията на групата ще ви държи в моментите, когато искате да се откажете. Никой не иска да бъде човека, който си тръгва пръв от залата.

4. Обградете се с послания за мотивация

Някои четат вдъхновяващи истории, други си правят снимки "преди и след", а трети закачат мотивиращи послания на хладилника. Изберете това, което ви действа най-силно.

5. Поставайте си малки предизвикателства

Избягайте с 1 км повече на следващата тренировка например. Това ще ви накара да повярвате в себе си и да си дадете сметка за резултатите, които постигате всеки път.

6. Попитайте малко дете какво мисли за фигурата ви

Отговорът най-вероятно ще бъде по-болезнен, отколкото очаквате. Малките деца са много искрени, но винаги е по-добре да чуете истината. Трудно ще забравите това изречение, но какво по-хубаво от това? Всеки път, когато се чудите дали да тренирате, или да се излежавате на дивана, ще знаете отговора.

7. Вдигнете теглото, което сте загубили

Ако сте отслабнали с 3 кг, вдигнете такава тежест. Ще усетите колко много всъщност могат да бъдат 3 килограма, колко много сте постигнали и как това се отразява на външността ви. Повдигнете 10 кг и си представете какво е усещането тялото ви да се раздели с такава тежест.​

8. Забравете за думите "това е трудна тренировка"

Никоя тренировка не е трудна, това зависи единствено от вашите усилия. Спомняте ли си колко трудно ви е било да изписвате букви за първи път? А след това цели изречения? Помислете какво е представлявало за вас това усилие 1, 5 и 20 години по-късно. Същото е и с тренировките.

Източник: buzzfeed.com