Фитнес и спорт
Видяна: 1013
Фитнес и спорт
Какво представлява водната аеробика

Водната аеробика, известна още като аква аеробика, придобива все по-голяма популярност. Това е чудесен начин за отслабване, оформяне на тялото и освобождаване от натрупания стрес в ежедневието. Тя представлява съвкупност от ритмични движения, които се изпълняват в басейн обикновено под музикален съпровод.

Аква аеробиката съчетава елементи от различни спортове като плуване, фитнес, бягане, каланетика, синхронно плуване и бойни изкуства. Практикува се във водни басейни с дълбочина от 1,2 м до над 2 м. Именно затова е подходяща както за начинаещи, така и за активно спортуващи.

Упражненията във вода носят редица ползи за здравето. Те са предпочитани заради съпротивлението, което водата създава. Аква аеробиката носи по-малък риск от получаване на травми или наранявания на ставите и мускулите. Тя не натоварва дейността на сърцето, тонизира, подпомага горенето на мазнини, укрепва коремната мускулатура и увеличава гъвкавостта. Подходяща е за хора с травми, като упражненията задължително трябва да бъдат съобразени с тях.

Водната аеробика се препоръчва за хора с разширени вени, слаба мускулатура, гръбначни изкривявания. Подходяща е също за бременни жени, тъй като упражненията не натоварват кръстно-поясната област. Тренировките успокояват нервната система, подобряват съня и настроението. Друг плюс е, че те тренират правилното дишане на майката и подготвят бебето за момента на раждане.