Здраве
Видяна: 1279
Здраве
Какво трябва да знаете за киноата

Считана за суперхрана и истински дар от природата, киноата става все по-популярна у нас. Преди няколко години бе определена от ООН като „храна с високи хранителни качества, впечатляващо биоразнообразие и важно значение за концепцията за здравословното хранене”.

Нейните полезни качества са познати от хилядолетия. Още прадедите на инките са я използвали за храна и лекарство преди повече от 4000 години.

Семенцата на растението са с богат хранителен състав. Киноата е предпочитана от хора, които се стремят към здравословно и балансирано хранене.

Тя е полезна, защото съдържа всичките 8 незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае (това е и единственият природен продукт, в който всички са налични). Освен това е богата на важни фибри, които влияят благоприятно на функционирането на червата и създават усещане за ситост по-дълго време.

Киноата съдържа още фосфор, желязо, калций, магнезий, мед и манган. Богата е на витамини B и Е.

Важно е да се знае, че преди консумасия семенцата трябва да бъдат сварени, за да се премахне горчивият им вкус, както и леко токсичните инхибитори и сапонини.

Киноата може да се използва вместо ориз; в различни салати, десерти и супи. Лесното й разграждане в организма я прави подходяща за консумация от деца.