Здраве
Видяна: 2157
Здраве
Отслабване с прием на хром

Хромът е важен микроелемент, който регулира концентрация на глюкоза в кръвта, стимулира метаболизма, намалява желанието за сладко и спомага изгарянето на мазнини, като подпомага превръщането им в енергия. Доказано е, че недостигът на хром има пряка връзка с наднорменото тегло, развитието на диабет и повишените нива на лошия холестерол в кръвта. Освен това дефицитът му води до увеличен апетит и фалшиво усещане за глад. Едно от най-важните предимства на хрома е, че участва във въглехидратния метаболизъм чрез производството на т. нар. глюкозно-толерантен фактор, известен още като GTF.

Хромът е необходим за правилната работа на инсулина - хормон, който отговаря за понижаването нивата на кръвна захар и преобразуването на захарите в глюкоза. Ако обаче приемът на въглехидрати е по-голям от нужната за организма дневна доза енергия, те се складират в черния дроб и различни части на тялото под формата на мазнини като един своеобразен енергиен запас. Участвайки в производството на "глюкозно-толерантния фактор", хромът се оказва неразривно свързан и с активизиране действието на инсулина в човешкото тяло. Следователно той играе важна роля при усвояването на въглехидрати от тялото, изгарянето на мазнини и повишаване на енергията в клетките, което пък води до отслабване и по-лесно натрупване на мускулна маса.

Ето защо е изключително важно да включим хром в хранителения си режим. Неободимата дневна доза от този важен елемент са между 50 и 200 микрограма, според индивидуалните нужди и физическата активност. Избягвайте да ядете прекалено много рафинирани храни, като бял хляб и сладки, които са не само с ниско съдържание на хром, но може и да повишат вашата нужда от него. Богати на хром са пълнозърнестите храни, червените меса, картофите, доматите, броколите, триците, царевица, ябълки, цвекло, мащерка и други. В аптеките има и много хранителни добавки с ценния минерал, които не биха могли да заместят балансираното и здравословно хранене, но ще спомогнат за набавянето на нужните от организма дози.