Фитнес и спорт
Видяна: 4407
Фитнес и спорт
Ползите от тренировка с ластици

Тренировъчните ластици са чудесно допълнение към всяка фитнес програма. Подходящи са за кросфит тренировки, йога, загряване преди силова тренировка, както и за рехабилитация. Изключително практични са за сериозни фитнес ентусиасти, които не искат да пропускат тренировка, когато са на път или пък нямат възможност да посетят фитнес залата.

Ползите

Тренировъчните ластици са много практични и могат да бъдат побрани лесно в багажа, но това не е единственото им предимство и причина да ги използвате. Упражненията с ластици позволяват да се поддържа постоянно напрежение в тренираните мускули.

При много упражнения със свободни тежести най-трудната точка е само една (например при лежанка с лост е около средата на движението и затова човек, който ви пази, може да помогне да я преодолеете само с докосване на лоста). Това значи, че в началото и в края на движението гърдите извършват много малко работа спрямо в средната част.

Тренировката с ластици или добавянето на ластици към лост може да подобри значително силовите постижения, тъй като ще тренирате по-ефективно частта, на която не може да наблегнете със свободни тежести.

С тренировъчни ленти или ластици концентричната част (позитивна част – вдигане) и ексцентричната част (негативна част – спускане) на упражнението имат съпротивление, което води до по-добър обхват на движението и допълнителна стимулация на мускулни фибри. Недостатък на тренировъчните ластици е, че не позволяват сериозно натоварване на определена мускулна група както свободните тежести и машините.

Как да изберем подходящ ластик

Тренировъчните ластици и ленти са с различно съпротивление. Ако сте напълно начинаещи, то лента с ниско съпротивление ще свърши перфектна работа. По-напреднали фитнес ентусиасти могат да се възползват от комбинация между ленти със средно и високо съпротивление, тъй като някои упражнения (като разтваряне встрани за средно рамо) не позволяват използването на големи съпротивления, докато други (като гребане) няма да са особено предизвикателство, ако не изберете високо съпротивление.

Човек без какъвто и да е опит с фитнес тренировки е добре да започне с червена тренировъчна лента или комбинация от червена и черна тренировъчна лента. Фитнес ентусиасти, които искат да имат допълнително средство за тренировки, когато не могат да посетят фитнес залата, може да комбинират червена и черна или черна и зелена тренировъчна лента. Силови атлети, които в никакъв случай не искат да оставят на заден план тренировките си, могат да комбинират черна и зелена тренировъчна лента.

Как да включим тренировъчните ластици към фитнес програма

Примерни идеи:

  • Като допълнителна кардио тренировка;
  • За стречинг преди и/или след силова тренировка;
  • За подобряване на силови постижения при фитнес упражнения (закачени към хоризонтална лежанка, лост за мъртва тяга и др.);
  • Изключително подходящи са за добавяне на допълнително утежнение при тренировки на глутеус в домашни условия и фитнес зала.

Източник: www.stanimirmihov.com