Здраве
Видяна: 205
Здраве
Сауната – ползи за здравето

Сауната има утвърдени ползи за здравето. Един от основните ефекти върху организма е детоксикацията – с други думи посещението на сауна стимулира отделянето на натрупаните в тялото токсини, чрез ускоряването на химичните процеси в организма. Сауната подобрява функционирането на кожата. Тя може да бъде използвана като средство за облекчаване на стреса. Препоръчва се при хора, страдащи от безсъние.

Топлината от сауната спомага за отделянето на ендорфини в тялото, които намаляват ефектите от стреса. Топлината успокоява мускилите и нервните окончания. Тя облекчава напрежението в тялото и минимизира болките в ставите. Сауната е полезна за хора, които страдат от артрит, мигрена и главоболие.

Основно можем да разграничим два типа сауна: сауна с инфрачервени лъчи (суха сауна); и парна сауна. Разликата идва от това, че инфрачервените сауни загряват тялото отвътре навън, докато парните сауни - отвън навътре.

Най-голямият плюс на сухата сауна е ниската влажност и възможността за достигане на високи температури, които бързо ускоряват метаболизма и изхвърлят токсините от тялото.

Парната сауна спомага за поддържането на кожата хидратирана и е подходяща терапия за хората, страдащи от астма и алергии. Негативното при този вид е, че бактериите процъфтяват в топли и влажни условия и затова се изискват особени грижи за дезинфекцирането й. Високите нива на влажност обаче не позволяват толкова интензивно изпотяване, както в сухите сауни и тялото може да абсорбира хлор и други органични химикали от водата, използвана за парата.

*Не бива да забравяме, че сауната не е подходяща за бременни жени, деца под 7 години и хора със сърдечни проблеми. Алкохол, наркотици и сауна са абсолютно непрепоръчителни като комбинация.