Бялата лястовица
Видяна: 578
Бялата лястовица
"София Филм Фест" организира прожекции за хора с нарушено зрение

Два филма, адаптирани за безпрепятствено възприемане от незрящи хора, ще бъдат излъчени в рамките на фестивалната програма на София Филм Фест. Те са тематично свързани с живота на хора, които са изгубили зрението си.

Първият филм е със заглавие „Дневници за слепотата” и е създаден през 2016 година. Негови режисьори и сценаристи са британците Питър Мидълтън и Джеймс Спини. Сюжетът проследява историята на теолога Джон Хъл, който започва да губи зрението си и решава да изследва слепотата, за да я разбере и победи.

През 1983 година той започва да си води дневник. 3 години по-късно вече е записал над 16 часа материал – уникален разказ за загубата, прераждането и обновяването, изваждайки на показ непознатия свят на слепотата. Дневникът, който е публикуван през 1990 година, е получил признание сред медицинските среди и ще бъде използван при рехабилитацията на хора със зрителни увреждания.

Вторият филм „Окото на минотавъра” е на режисьора Борислав Колев. Той разказва за живота на 18-годишния Денис, който учи в Столичното училище за деца с нарушено зрение и като всички млади хора има мечти – да се реализира професионално, да създаде семейство, да има деца. Незрящият Денис има още една мечта, която за повечето хора звучи нереалистично – да стане скулптор. Дали това ще се случи?

След прожекцията на филма „Окото на минотавъра” ще се проведе среща с режисьора на филма Борислав Колев, сценариста Мария Ландова, оператора Пламен Герасимов, самия Денис, директора и зам.-директора на училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”.

„Дневници на слепотата” ще бъде излъчен на 21 март от 16:00 часа, а „Окото на минотавъра” - на 28 март от 17:00 часа в Дом на киното. Прожекциите са с вход свободен за хора с нарушено зрение, а техните придружители могат да закупят билет на цена от 5 лв. За останалите зрители важат стандартните цени на София Филм Фест – 8/6 лв.

Източник: http://www.manager.bg