Любопитно
Видяна: 859
Любопитно
Тайните на добрия сън в летните жеги

В горещите летни нощи дълбокият и спокоен сън е труднопостижима цел за много хора. Какво да направим, за да се наслаждаваме на пълноценна почивка през нощта? Вижте нашите съвети:

Внимавайте с късните вечери

Препоръчително е да ги избягвате, независимо от сезона. Но когато става въпрос за най-горещите месеци от годината, храненето непосредствено преди лягане води до значително понижаване на качеството на съня.

През деня наблягайте на леки свежи храни.

Пийтe вoдa пpeди сън

Поддържайте тялото си хидратирано. Пийте много течности през целия ден. Преди лягане е добре също да изпиете поне половин чашa, за да не се обезводнявате в горещините и да помагате на тялото да се охлажда.

Охладете точките на пулса

Намокрете с вода точките, в които усещате пулса си - китки, шия, глава. Ако продължавате да усещате горещината, поставете хладна кърпа върху челото за няколко минути.

He cпeтe гoли

Облечете леки памучни дрехи. Така потта няма да остава по тялото и ще се чувствате комфортно. Естествените влакна в памучната тъкан попиват потта от тялото и осигуряват усещане за хлад и удобство.

Изпoлзвaйтe спално бельо c пoдxoдящa тъкaн

Ограничете материите като сатен и полиестер поне до есента. През лятото използвайте завивки с леки и „дишащи“ тъкани.

Охлаждайте помещенията разумно

В големите летни жеги дръжте прозорците затворени през деня и охлаждайте вечер, когато въздухът е по-хладен. Ако и това не помага, поставете купичка с лед пред включен вентилатор.

Хладен душ преди лягане

Едва ли има човек, който да не е изпитвал ефекта му преди сън. Ако все пак дори през лятото не обичате хладките душове, може да потопите за няколко секунди китките в студена вода преди лягане.