Красота и стил
Видяна: 1362
Красота и стил
Цветовете и посланието, което носят те на интервю за работа

И така, преминали сте успешно трудната част – чака ви интервю за работа. Започнахте ли вече да откачате, защото нямате представа какво да облечете? И съвсем основателно, защото разликата между интервю в лъскава адвокатска кантора и ИТ-фирма, в която цари творческа атмосфера, е твърде голяма. Първото впечатление при среща с бъдещия ви работодател е от толкова голямо значение, че е способно да ви извади от надпреварата още преди да сте се представили. То се формира за точно 30 секунди и е изцяло обусловено от външния ви вид. Затова, освен универсалния съвет да не обличате нещо супер модерно, нито пък прекалено небрежно, в следващите редове предстои да ви запознаем със символиката, която се крие зад избрания от вас цвят.

Мениджъри и HR-специалисти от фирми в различни области и размер на колектива били запитани кой според тях е най-сполучливият избор на цвят за тоалет по време на интервю за работа. Най-предпочитан се оказал синият цвят, а оранжевото се наредило на последно място в класацията. Какъв ще е вашият избор зависи изцяло от посланието, което искате да оставите у интервюиращия. Дали желаете да изглеждате организиран или пък креативен? Вижте как по-долу:

Синьото е най-сигурният ви избор.

С този цвят давате заявка, че сте надежден и коректен партньор. Синьото вдъхва доверие, но крие нотка на консервативност, така че внимавайте с него, ако искате да се изявите като креативна личност.

Избягвайте кафявото.

Ако искате да оставите усещане за модерно мислещ и проактивен служител, не обличайте кафяво – то ще ви изгради образ на обикновен и старомоден човек.

Черното подсказва умения за лидерство – запазете го за мениджърски позиции.

Не бихте сбъркали с този цвят, но внимавайте – изборът му е подходящ за високи позиции, тъй като създава представа за властна и авторитетна личност. Ако сте се кандидатирали за редови служител, по-вероятно е да не спечелите мястото с черен тоалет. И във всички случаи – за нищо на света не комбинирайте различни материи и нюанси на черното в стремежа си да сглобите костюм.

Посланието на червеното е сила… но не съвсем в добрия смисъл.

Общоизвестен факт е, че червеният цвят символизира сила, но на интервю за работа HR-ите са склонни да го приемат по-скоро за знак, че си имат работа с доминантна или още по-лошо, агресивна и непокорна личност. И като всяко правило, от това също има изключения – червеното би се възприело за чудесен избор в области като търговия и право, където агресията се счита за положително качество.

Сивото може и да е оптималният ви избор.

Независимо от сферата, този цвят се възприема прекрасно, като създава усещане за логична и аналитична мисъл у кандидата. Ако все пак позицията изисква да проявите индивидуализъм, комбинирайте сивия тоалет с цветни аксесоари, например шал или чанта.

Кажете НЕ на оранжевото.

Този цвят се асоциира с липса на професионализъм. Точка. Запазете новата си оранжева ризка за уикенда, защото интервюто не е място да се изявявате като забавна личност.

Бялото ще ви накара да изглеждате организирани и концентрирани.

Търсите ново начало? Стараете се да убедите интервюиращия в това, че сте безпристрастна личност и умел екипен играч? Категорично можете да го постигнете, като заложите на бялото. Разбира се, изцяло белият тоалет е твърде смела заявка на интервю за работа. Желаните резултати могат да бъдат постигнати например с комбинация от бяло сако и черна офис рокля.

Запазете лилавото и жълтото за творческите позиции.

Ако на интервюто ви за работа е необходимо да покажете креативност, смело можете да се обърнете към тези цветове. Лилавото изпраща послание, че сте артистичен и креативен, а от жълтото струи оптимизъм и креативност.