Здраве
Видяна: 2416
Здраве
Вредна ли е диетата на Ваня Червенкова?

Заедно с 90 дневната диета, диетата на Ваня Червенкова е най-популярната в интернет пространството. Известна е още и като докторската диета.

Какво представлява? Диетата се базира на принципа на разделното хранене. Цикълът на диетата продължава 12 дни. Той включва 6 типа храна и всяка от тях се консумира два последователни дни:

Ден 1 и 2: Kартофи

Ден 3 и 4: Пиле

Ден 5 и 6: Салати

Ден 7 и 8: Риба

Ден 9 и 10: Плодове

Ден 11 и 12: Кисело мляко

Храната може да бъде приготвена по всякакъв начин – варена, печена, задушена, на пара, пържена. Няма ограничение в количествата, които приемате, но е добре да се хапва често и по малко. За подправяне на ястията може да се използва малко сол, малко зехтин и лимонов сок. Разрешени са чаят и кафето, но без захар. Препоръчителен е приемът на много вода, но останалите безалкохолни, а също и алкохолни напитки не са позволени. Диетата може да се ползва за пречистване на организма и/или за отслабване. След приключване на 12-дневения цикъл, той може да бъде повторен, в случай, че желаните килограми не са достигнати.

Как действа?

Според потребителите в интернет диетата действа благодарение на приема на една и съща храна в продължение на 2 последователни дни. По този начин се улеснява разграждането на храната, тъй като тялото използва само един ензим за тази цел. Приемът сутрин на гладно на 1 аспирин и 1 витамин C, улеснява преработването на храната, но задължително трябва да се консултирате с лекар дали това е подходящо за вас. Това не е задължително условие в спазването на диетата ,така че можете да го пропуснете.

В действителност когато се приема еднообразна храна за по-голям период от време, се намаляват възможностите и начините да се изконсумират голям брой калории. Пример с „Ден 3 и 4: Пиле„. При положение, че консумирате само пилешко месо за целия ден, едва ли ще надхвърлите 1 килограм пиле. 1 килограм пилешко филе съдържа ~1150 калории. Нека сравним 1 килограм пилешко с често консумирано дневно меню:

Закуска: тестена закуска или мюсли с мляко – 300 калории; обяд: готвено ястие – 200-300 калории, салата или зеленчуци с добавена мазнина (олио и/или сирене) – 100-150 калории, безалкохолна напитка – 160 калории, десерт – 300-600 калории (средно 1000 калории); вечеря: плод – 150-200 калории или 1/3 до 2/3 от храненето на обяд – 500-800 калории; Междинно хранене: солети, вафли, кроасани – 200-500 калории (1 брой).

По този начин общо калориите надвишават 1800. Като добавим алкохол и други напитки през деня като кафе или чай със захар, които често се комбинират и с вариантите от примерното междинно хранене, то калориите изключително лесно преминават 2200-2500 дневно.

Сега е достатъчно да вземем предвид, че 1 килограм е равен на 9000 калории, за да видим откъде идва ефектът на диетата. Допълнителен ефект от този тип хранене, който не трябва да се бърка с изгорени мазнини или свалени излишни килограми, идва от ограничаването на преработени храни, които съдържат изкуствено добавена сол. Това позволява на тялото да се отърве от задържаната вода и бързо кантарът да покаже минус 2-5 килограма, а вие да се заблудите, че сте отслабнали още първите няколко дни. Този процес отнема повече време. Също така за здравословно отслабване се смята загубата от ~2-4 кг. на 2 седмици.

Какви резултати може да очаквате?

Според Ваня Червенкова, след като спазвате 12 дневния цикъл два пъти, без почивка по между им, може да очаквате да свалите около 8-9 килограма.

Предимства:

Ще ограничите приема на калории, което от своя страна често довежда до загуба на килограми; Заради консумирането на по-малки количества храна в рамките на 1 цикъл, може да почувствате лекота в цялото тяло и най-вече в корема; избягването на преработени храни ще позволи да се изхвърли излишната вода от организма, което се свързва с редица здравословни ползи.

Недостатъци:

Недостиг на важни хранителни вещества

Ограничение на макронутриенти (протеини, въглехидрати и мазнини) за дни наред, може да доведе до загуба на мускулна маса (особено ако не се спортува) и дефицит на важни витамини и минерали, които да дадат негативно отражение върху здравето.

Загуба на мускулна маса и тонус

Повечето хора, които избират диетата на Ваня Червенкова и 90 дневната диета, предпочитат да не спортуват, а това е допълнителна предпоставка да се загубят освен мазнини, и малкото мускулна маса, която притежават. Тази загуба, за човек, който не спортува, често довежда и до вече обсъжданите негативи, а именно стрии, целулит, увиснала кожа и други. Донякъде могат да бъдат избегнати тези странични ефекти от диетата, като включите дори минимални физически натоварвания.

Йо-йо ефект, стрии и целулит

Над 80% от хората, отслабнали с диетата на Ваня Червенкова, после си връщат килограмите, но са загубили сериозно количество мускулна маса, сдобили са се с отпусната кожа, стрии и целулит. Не случайно във фейсбук групите, свързани с докторската диета, най-често срещаната публикация гласи „Момичета, започвам диетата отново, кой е с мен“.

Това, което прави кожата стегната и прибрана, е именно мускулната маса. Основната идея на един добър хранителен режим е да се спазва за дълъг период от време, да ни научи на здравословни навици и на хранителна култура. Формата и визията, в която се намираме, е отражение на нашите избори, които правим всеки ден. Върнем ли се на старите си навици, се връщаме и в старото си тяло.

Опасни съвети за здравето

Някои от съветите в диетата може да са изключително опасни за здравето и да доведат до перманентни последствия. Например приемът на гладно на аспирин и витамин C, може да доведе до язва.

Хормонални проблеми

Бързото преминаване от прием на много калории към прием на много малко, може да повлияе негативно на хормоните и да забави метаболизма ви.

Съвети, в които липсва всякаква логика

Според диетата е важно да няма смесване на храни, но в същото време се използват такива, които не се вписват в принципите на разделното хранене като киселото мляко, готвенето на месо с мазнина, овкусяването на салати с мазнина и др. Позволява се пържено пилешко, но не и панирано; Според диетата не се допуска алкохол, но веднъж в рамките на 12-дневния модул могат да се пийнат няколко глътки сухо бяло вино, ако има повод за това (буквален цитат); За много хора това, че се позволява да се приготвят храните чрез пържене, не се вписва в представите им за здравословно хранене.

Източник: stanimirmihov.com