Здраве
Видяна: 220
Здраве
Ягодите - вкусни и полезни

Най-рано зреещият пролетен плод у нас е именно ягодата. Тя е нискокалорична, ароматна, сочна, вкусна, но и много полезна.

Също както повечето горски плодове, ягодите са богат източник на антиоксиданти. Те съдържат много полезни хранителни вещества, които могат да ни помогнат да поддържаме добро здраве и да ни предпазят от различни заболявания.

Този плод е добър източник на витамини от групата B (някои от които са полезни за укрепването на сърдечния мускул) и витамин C (подсилва имунитета).

Съдържа също магнезий, калий и желязо. Тези минерални вещества помагат при високо кръвно налягане, причинено от натрий. Вкусният плод е полезен и при нарушения на очното налягане - калият спомага за поддържане на правилното налягане.

Консумацията на ягоди се препоръчва при хора със сърдечносъдови заболявания, поради високото съдържание на фолиева киселина, фибри и наличието на малко мазнини. Този състав действа благоприятно и при високи нива на лошия холестерол и триглицеридите.

Според редица проучвания ягодите спомагат за прочистване на червата и кръвта и също помагат срещу затлъстяване.

Сочният плод е с високо съдържание на полифеноли, които влияят благоприятно на функционирането на мозъка. Консумацията на ягоди спомага да се забавят дегенеративните процеси в мозъка и да се предотвратят когнитивните нарушения. Те също забавят стареенето на тъканите.